Overzicht, controle, efficiëntie en veiligheid. Vier zeer belangrijke aspecten voor de werkomgeving van diverse bedrijven. Om dit te waarborgen worden er binnen deze bedrijven vaak veiligheidsprocedures ingezet. Om ervoor te zorgen dat veiligheidsmaterialen en gereedschappen op een vaste plaats binnen de werkplek hangen, is er een procedure ontwikkeld waar gebruik wordt gemaakt van schaduwborden. Hiermee worden de eerder genoemde vier aspecten in praktijk gebracht.

Lockout Tagout

Veiligheid op de werkvloer is van onschatbare waarde. In functies waar dagelijks gewerkt wordt met zware elektrische machines en installaties, kan er onverhoopt een ongeluk of incident voorvallen. Een dergelijke calamiteit heeft vaak ernstige gevolgen voor de werknemer en het bedrijf zelf. Het is om die reden van groot belang de werkplek zo veilig mogelijk te maken. Dit kan, in zeer veel van de gevallen, met Lockout Tagout veiligheidsprocedures. Werknemers die onderhoud of reparaties uitvoeren aan elektrische machines lopen over het algemeen veel risico. Tijdens een normale controle kunnen zij in aanraking komen met hoogspanning, bewegende componenten of zelfs gevaarlijke stoffen. Om eventuele incidenten te voorkomen, dienen er bepaalde procedures gehanteerd te worden. Middels Lockout Tagout, ook wel LOTO genoemd, is dit meer dan mogelijk.

Schaduwborden

Het gebruik van Lockout Tagout is een onderdeel van een veiligheidsprocedure en is specifiek bedoeld om werknemers te beschermen tegen het onverwachts vrijkomen van energie, terwijl onderhouds- of reparatiewerken worden uitgevoerd. Bij het uitvoeren van Lockout Tagout veiligheidsprocedures wordt gebruik gemaakt van veiligheidshangsloten, mechanische vergrendelingen, elektrische vergrendelingen en veiligheidstags. Wanneer een Lockout Tagout procedure in combinatie met een schaduwbord gebruikt wordt, heeft dat meerdere voordelen. Een schaduwbord geeft namelijk overzicht in het LOTO slotenpark en overige tools, het biedt controle over de uitgifte daarvan, alles hangt overzichtelijk op één plek, het werkt efficiënt en vergroot daarmee de veiligheid.

Een schaduwbord van Nedelko is van hoogwaardige kwaliteit en is daardoor zeer duurzaam. De schaduwen op het bord zijn visueel gemaakt door middel van felle, duidelijke kleuren. Op deze manier kan een ieder in één oogopslag zien welk gereedschap op welke plek gehangen moet worden.

Werknemers hebben met een schaduwbord altijd Lockout Tagout toepassingen binnen handbereik om zich te beschermen tijdens onderhoudswerkzaamheden aan machines.