Schaduwborden voor Koninklijke Zeelandia Groep

3 Juni, 2020

Overzicht, controle, efficiëntie & veiligheid. Vier belangrijke aspecten voor de werkomgeving van een levensmiddelen producent. Om dit te waarborgen, worden er binnen bedrijven vaak veiligheidsprocedures ingezet. Zo ook bij de grote productiefabrieken van Zeelandia. Om ervoor te zorgen dat veiligheidsmaterialen en gereedschappen op een vaste plaats binnen de werkplek hangen, is er een procedure ontwikkeld waar gebruik wordt gemaakt van schaduwborden. Hiermee worden de eerder genoemde vier aspecten in praktijk gebracht.

Zeeuws Zeelandia

Op het Zeeuwse eiland Schouwen-Duiveland ligt de prachtige authentieke stad Zierikzee. Naast de rijke historie waarover deze stad beschikt, is hier ook levensmiddelenproducent Zeelandia gevestigd, een bedrijf met eveneens een rijke historie. In 1900 is de fabriek opgericht en inmiddels uitgegroeid tot een multinationale onderneming. Het verleden van het bedrijf kenmerkt zich door innovatie, de voortdurende zoektocht naar nieuwe productideeën en verbetering in processen. Een noodzakelijk goed, gezien de groeicurve van het bedrijf door alle jaren heen. De onderneming telt wereldwijd 1.700 werknemers, waarvan ongeveer een derde in Zierikzee werkt.

Schaduwborden

Om de processen binnen de fabrieksketen van de levensmiddelenproducent te stroomlijnen, geldt er een veiligheidsprocedure met als doel zowel het product, als de werknemers in de fabriek veilig te stellen. Eind vorig jaar werd Nedelko benaderd door de technische dienst van Zeelandia, met de vraag of Nedelko wilde meedenken over veiligheidsoplossingen door toepassing 
van LOTO (lockout-tagout). 

Onze veiligheidsspecialist Lourens Bezemer heeft een aantal mooie LOTO oplossingen gepresenteerd. Daarnaast adviseerde hij schaduwborden toe te passen. Een schaduwbord heeft meerdere voordelen: het geeft overzicht in het LOTO slotenpark en de overige tools, het biedt controle over de uitgifte daarvan, alles hangt overzichtelijk op één plek, het werkt efficiënt en vergroot daarmee de veiligheid.

Uitwerking

In overleg zijn er custom made schaduwborden ontwikkeld. De borden zijn van hoogwaardige kwaliteit en daardoor zeer duurzaam. De schaduwen op de borden zijn visueel gemaakt door middel van duidelijke, felle kleuren. Het unieke aan deze productie is dat de borden voorzien zijn van een extra laminaat. In de levensmiddelenindustrie gelden namelijk zeer strenge eisen omtrent de voedselveiligheid. Mocht er een bord vallen, dan is het dankzij het laminaat uitgesloten dat er splinters rond kunnen vliegen en in het ergste geval in het voedsel terechtkomen.

Na het zien van digitale proefversies zijn de borden in productie genomen, gemonteerd en inmiddels niet meer weg te denken uit de productiehal van Zeelandia. Een proces waarin Nedelko zowel in ontwerp als productie heel snel heeft kunnen schakelen.