Energieneutraal nieuwbouwpand Nouwens Transport gerealiseerd

8 September, 2020

Het is algemeen bekend dat LED verlichting van Prolumia duurzaam en zeer energiebesparend is. Om deze redenen worden onze LED verlichtingsarmaturen steeds vaker ingezet bij het energieneutraal maken van verschillende projecten. Zo ook het bedrijf Nouwens Transport, dat het doel had om zijn nieuwbouwpand energieneutraal te maken. Nouwens heeft het pand boven verwachting meer dan energieneutraal weten te maken. Een topprestatie.

Energieneutraal

Het begrip energieneutraal is een term die we steeds vaker tegen zullen komen. Door het gebruik van energiezuinige producten en producten die juist energie opleveren, is de energie die verbruikt wordt en de energie die opgewekt wordt vrijwel gelijk. Denk hierbij aan het gebruik van zonnepanelen die energie genereren, maar ook aan duurzame LED verlichting, die zo’n 8 tot 10 keer minder energie verbruikt dan traditionele verlichting. 

Nouwens Transport

Nouwens Transport is al meer dan 20 jaar een begrip in Breda op het gebied van het vervoer van waardevolle goederen. Doordat Nouwens binnen korte tijd een enorme groei meemaakte, is er in 2018 besloten een nieuw energieneutraal pand neer te zetten, waarbij rekening moest worden gehouden met de duurzaamheid. Nu, bijna twee jaar later, staat het pand er in volle glorie. Met o.a. 1.000 zonnepanelen op het dak heeft Nouwens het doel van energieneutraliteit ruimschoots behaald. Hoewel de binnenkant van het pand klaar was voor gebruik, miste er buiten nog een en ander, zoals LED verlichting. “Om dit verder te waarborgen, zijn wij benaderd door José de Ruyter, vestigingsmanager van YESSS Electrical Breda om energiezuinige LED producten te leveren”, vertelt Johan van Dorst, Account Manager LED verlichting bij Prolumia. In goede samenwerking met YESSS Electrical Breda, Marc van Roij van Jacobs Elektro uit Breda en Ad Foesenek van Van Gils Techniek uit Terheijden die uiteindelijk de installatie heeft verzorgd, zijn er uiteindelijk mooie keuzes gemaakt voor de buitenverlichting. 

Producten van Prolumia

Hoewel Prolumia een groot scala heeft aan energiezuinige LED verlichting, was de keuze in dit geval eenvoudig. “Omdat er vooral buitenverlichting op het nieuwe pand nodig was, is er gekozen voor de Lumiaflex II, het alternatief voor conventionele neonverlichting.” De Lumiaflex II is een veelzijdige IP68 lichtlijn met een zeer elegante uitstraling. Doordat de lijn gemakkelijk gebogen kan worden, is de Lumiaflex II zeer geschikt voor het bekleden van panden om zo een professionele uitstraling te creëren.

Rudgen Evertz, Sales Support bij Prolumia en specialist op het gebied van LED strips, heeft vervolgens het plan verder uitgewerkt. Één van de uitdagingen was bijvoorbeeld om de sturing van de RGBW-flex via een reeds aanwezig KNX-systeem te laten lopen. En dat is perfect geslaagd. “Naast de Lumiaflex II is er ook gekozen voor onze nieuwe Pro-Strada’s en Pro-Beams voor de terreinverlichting, onze LED strip Gold-serie voor het aanlichten van de geparkeerde vrachtwagens en onze LED downlights, welke geplaatst zijn in de luifel van het pand”, zegt Johan. Deze hoogwaardige producten zijn door het zeer lage energieverbruik en een lange levensduur een verstandige optie. “Met de keuze voor Prolumia heeft Nouwens Transport een goede investering gedaan in een nog duurzamere toekomst. Trots dat wij hier deel van uit mochten maken.”