TC Pagnevaart stapt over op LED Pro-Sport

15 Januari, 2019

Ruim 300 leden slaan een balletje op de, in het groen gelegen, banen van Tennisclub Pagnevaart in het Noord-Brabantse Hoeven. In 2018 zijn het clubhuis en alle zes gravelbanen die de club rijk is volledig gerenoveerd. Eén van de speerpunten was, zeker ook vanwege de interessante subsidieregeling, om voor het verlichten van de gravelbanen over te stappen van conventionele naar LED verlichting. Nedelko kwam met een verlichtingsplan en zorgde voor een mooie en duurzame upgrade van de sportveldverlichting.

OPWAARDERING
Eind 2017 werd Nedelko door Peter Nelemans, Account Manager Regio Zuid-West bij elektrotechnische groothandel itsme, benaderd met de vraag of we samen een mooie aanbieding konden maken om de gravelbanen van TC Pagnevaart te voorzien van LED sportveldverlichting. Peter vertelt dat de verlichting van de gravelbanen écht toe was aan een opwaardering. “De leden moeten ook in de donkere uurtjes optimaal gebruik kunnen maken van de speelvelden”, vertelt Peter. “Voor niet iedereen was het even leuk meer om in de avonduren te tennissen.” 

OPLOSSING
Johan van Dorst, Account Manager LED verlichting bij Nedelko, is met de aanvraag aan de slag gegaan. “Na een locatiebezoek en het maken van een situatieschets heeft Assistant Product Manager LED verlichting en tevens lichtspecialist Leon Rotmans voor elk van de velden een lichtberekening gemaakt”, zegt Johan. “Hiervoor heeft hij gebruik gemaakt van het Prolumia LED Pro-Sport armatuur dat zich uitstekend leent voor dergelijke toepassingen. Na het uitbrengen van het advies en de offerte, werd al snel duidelijk dat wij deze opdracht mochten invullen.” De conventionele 2000 Watt gasontladingslampen op de gravelbanen zijn vervangen door 480 en 720 Watt Prolumia LED Pro-Sport armaturen. Deze zijn gemonteerd op de reeds aanwezige lichtmasten. Johan vertelt dat dit in verhouding tot de oude armaturen, die per stuk 2000 Watt verbruikten, een significante besparing oplevert. “De armaturen zijn, naast dat ze veel minder verbruiken, ook een stuk duurzamer door het weinige onderhoud dat ze nodig hebben. Ze hebben een kleurtemperatuur van 6500K waarmee een daglichteffect wordt gecreëerd. Perfect om onder te spelen. De hoge efficiency van 165 lumen per Watt zorgt ervoor dat er wordt voldaan aan de gestelde prestatie-eisen van de Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond (KNLTB)”, vertelt Johan. Elk armatuur bestaat uit verschillende modules die elk afzonderlijk uitgericht kunnen worden. Hiermee komt het licht alleen terecht waar het moet zijn… op de tennisbaan. Daarnaast kan het licht op de banen los van elkaar geschakeld worden. Wel zo fijn wanneer er een aantal speelvelden niet gebruikt worden. “Zo kan TC Pagnevaart maximaal bezuinigen op de energiekosten”, 
stelt Johan.

INSTALLATIE
Nadat de Prolumia LED Pro-Sport armaturen vanuit Nedelko juist samengesteld en geconfigureerd waren, heeft Johan van Dorst de installerende partij i-Lektrix installatie-instructies gegeven. Kort na de installatie is hij gaan kijken hoe de uitwerking van de nieuwe LED veldverlichting tot uiting kwam. “De club was over vier banen tevreden”, vertelt Johan. “Op twee banen was men nog niet geheel content over het behaalde lichtniveau. Samen met Leon Rotmans hebben wij op basis van een bezoek aan de tennisvereniging bepaald welke aanpassingen er nodig waren om het project naar volle tevredenheid af te ronden en op te leveren. In overleg met de voorzitter van TC Pagnevaart, Berco Gielen, is er besloten om in de avonduren de armaturen opnieuw uit te richten. “Uiteindelijk ging het maar om een kleine aanpassing, waarna we een nieuwe test gedraaid hebben die een positieve uitkomst gaf”, vertelt Johan. Nedelko en de betrokken partijen kunnen tevreden terugkijken op dit mooie eindresultaat, waarbij samenwerken centraal stond.