Nedelko licht Maria Magdalenakerk uit

25 Februari, 2019

In Maasland, één van de oudste woongebieden van Midden-Delfland, vind je de in neogotische stijl gebouwde Maria Magdalenakerk. Deze kerk, die dateert uit 1887, is een markant herkenningspunt van het dorp. De kerktoren van dit cultuurhistorische gebouw verdient een goede en mooie uitlichting. Iets waar het tot nog toe niet aan ontbrak, maar de huidige natriumverlichting gebruikt veel energie en heeft met regelmaat onderhoud nodig. De LED Pro-Beam van Prolumia brengt hier verandering in.

SAMENWERKING
Leon Rotmans, Assistant Product Manager LED verlichting bij Nedelko, heeft fijn samen kunnen werken met Leo Ringelenberg, lichtadviseur bij Electro Groothandel Snoeck. Leo heeft dit project verder opgepakt met Eric van der Meer van E.J. van der Meer Elektrotechniek, gevestigd in Maasland. Het was een interessante uitdaging om, op basis van de mogelijkheden en criteria, de kerktoren zo optimaal mogelijk uit te lichten. “De uitdaging zat hem vooral in het feit dat we gebonden waren aan maar vier voedingspunten”, vertelt Leo Ringelenberg. “Ook moesten we strooilicht tot een minimum beperken, zodat hierdoor geen overlast ontstaat voor de bewoners van de oude dorpskern.” 

OPLOSSING
Op basis van de vier voedingspunten is er gekozen voor het krachtige en onderhoudsvrije 400 Watt Prolumia LED Pro-Beam armatuur. Dit armatuur biedt door de gevarieerde lenskeuze veel mogelijkheden. “Er moest één armatuur op het dak van de kerk komen”, vertelt Ringelenberg. “Twee armaturen moesten de toren vanaf de overliggende monumentale panden uitlichten en één armatuur moest zelfs op veertig meter van de toren geplaatst worden. Hierdoor moesten we werken met lenzen met verschillende openingshoeken.” De toegepaste Prolumia LED Pro-Beam armaturen, met een kleurtemperatuur van 2200K (amber), geven de kerktoren in de donkere uurtjes een warm en sfeervol uiterlijk. 

De gemeente Midden-Delfland en de bewoners van Maasland zijn zeer te spreken over het eindresultaat. Hun kerktoren blijft zo óók ’s avonds en ’s nachts fraai boven de horizon uitsteken.